2010. szeptember 23., csütörtök

A csipkebogyó

Van tehát rengeteg csipkebogyónk, leszedjünk, kezdjünk vele valamit?

Mit mondjak, nagyon meglepődtem, hogy ennyire nincs kereslet a csipkebogyó iránt.

Utána néztem, az alábbi eredményeket találtam:

Összehasonlítva a csipkebogyó és a narancs tápanyag tartalmát, azt találjuk, hogy

a csipkebogyó
- 25 százalékkal több vasat , 
- 20-40 százalékkal több C-vitamint ( fajtától függően ), 
- 25-szörös A vitamint, 
- 28 százalékkal több kalciumot tartalmaz.


Ezen túlmenően a csipkebogyó gazdag forrása a bioflavanoidoknak, pektinnek , E-vitaminnak, szelénnek, mangánnak, és a B - komplex vitaminoknak.
A csipkebogyó is tartalmaz nyomokban magnéziumot, káliumot, ként és szilíciumot.

A csipkebogyó fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek az emésztést segítik. Meghűlés, influenza esetén a csipkebogyó teája igazi gyógyír, de leghatásosabb, ha már megelőzésként alkalmazzuk.


Csipkebogyóból számos étvágygerjesztő, egészséges ételt lehet készíteni.
Készülhet belőle zselé, szörp, lekvár, likőr és bor, melyek akár pompás ajándékok is lehetnek.

Csipkebogyó lehet frissen és szárítva is használni.



Az egyik leggyakoribb módja a csipkebogyó felhasználásának, hogy teát főzünk belőle.

A teához is lehet frissen vagy szárítva használni.
A friss italhoz, egy evőkanálnyi tiszta csipkebogyót leöntünk egy csésze forrásban lévő vízzel és kb. 10 percig áztatunk. Édesíteni ízlés szerint mézzel vagy cukoral.
A szárított csipkebogyóból, csak két teáskanál tegyünk egy csésze forró vízhez, és áztassuk 10 és 15 percig. Ízesítés ugyanúgy, izlés szerint.


Van ahol levest is készítenek belőle.

Svéd csipkebogyó leves recept:

3 csésze cukrozatlan csipkebogyó ital
2 evőkanál méz
2 evőkanál citromlé
2 tk kukoricakeményítő
4 evőkanál tejföl vagy joghurt a tálaláshoz
darált menta

Egy fazékban elkezdjük főzni a csipkebogyó levet, és hozzáadjuk a mézet és citromlevet. Fél csészével kimerünk a fazékból és ezzel keverjük simára a kukoricakeményítőt. A habarásunkat beleöntjük a fazékba és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, hogy besűrűsödjön.
Tálaláskor adunk hozzá tejfölt vagy joghurtot, és minden egyes adag csúcsára darált friss mentát szórunk.


Csipkebogyóleves - Bártfai Laci bácsi receptje

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg csipkebogyó,
2 dl vörösbor,
1 citrom héja,
20 dkg kristálycukor,
2 szelet kalács,
1 késhegynyi fahéj.

A friss, megtisztított, kimagozott, megmosott csipkebogyót vízben a fahéjjal, reszelt citromhéjjal és kevés héja nélküli kaláccsal puhára főzzük. Péppé keverjük, szitán áttörjük. Kevés vörösborral és kristálycukorral újból felforraljuk. A csipkebogyó levesnek jó sűrűnek kell lennie. Kétszersülttel tálaljuk.


Csipkebogyó lekvár - Kapitán Mária - Zöldség és Gyümölcs házi konzerválása c. könyvéből

Hozzávalók:

1 kg gyümölcspép,
80 dkg cukor

A jól megérett csipkebogyót szárától és csészeleveleitől megtisztítva kétfelé vágjuk és a magját eltávolítjuk. Többször, gondosan aszúrós szálaitól megmossuk, kevés vizet hozzáadva puhára főzzük, áttörjük. A gyümölcspéphez kilónként 80 dkg cukrot keverve besűrítjük, forrón üvegekbe töltjük és másnap ha kihűlt lekötözzük.
Hogy vastagabb bőr képződjön az üvegbe helyezés után, a lekötözés előtt célszerű langyos sütőbe vagy kemencébe tenni pár órára.


Csipkebogyósajt - Kapitán Mária - Zöldség és Gyümölcs házi konzerválása c. könyvéből

Hozzávalók:

1 kg gyümölcspép,
1 kg porcukor

A teljesen puha, érett bogyókat szárától, csészeleveleitől megtisztítva és kettévágva a magokat eltávolítjuk és a szőröket kimosva ruhán szikkasztjuk.
Ha nem volna elég puha, porcelán edényben, befödve, gőz fölé állítjuk és azután fővés nélkül szitán áttörjük.
A pépet megmérve ugyanannyi porcukrot adunk hozzá, mellyel összegyúrjuk.
Gyúrt tészta keménységű, jól dolgozható anyag legyen.
Cukrozott deszkára kitéve 1/2 centi vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerinti alakokra kivágva másnapig száradni hagyjuk.

Dobozba rakva tartjuk el. Fehér selyempapír közé tegyük a dobozba, hogy össze ne törjön.

Megfelelő formákra vágva kitűnő karácsonyfadísz.



Csipkebogyó lekvár

Hozzávalók:

* kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez:
* 80 dkg csipkebogyó (nem túl érett)
* 80 dkg zselírozó cukor
* 1 citrom leve
* 4 dkg frissen reszelt gyömbér

Elkészítés:

A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni.
Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 45 percig puhára főzzük. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség). A masszát elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Beleöntjük a citromlevet, a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyentálaljuk.



Receptek a  terebess.hu -ról:

Csipkebogyólekvár 

A piros csipkebogyókat megmossuk, kettéhasítjuk, kimagozzuk, szitán folyó vízben átmossuk, hogy a magokat takaró apró tüskés rész ne kerüljön bele. Zománcos edénybe tesszük (a vas- és a rézedényekben magas hőmérsékleten a C-vitamin-tartalom hamar lebomlik), annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lassú tűzön 3 óráig főzzük. Áttörjük és literenként 1/2 kg cukrot téve hozzá ismét addig főzzük, míg kellő sűrűségű nem lesz. Az üvegeket lezárjuk, száraz gőzbe tesszük.


Csipkebogyószósz

5 dkg vajban 1 evőkanálnyi zsemlemorzsát megpirítunk. 3 dl vörösborral felöntjük, és felforraljuk. 2-3 evőkanálnyi csipkebogyólekvárt teszünk hozzá, hogy besűrűsödjön. Fél citrom levével ízesítjük. Vadhúsok mellé javasoljuk.


Csipkebogyóvelő

A bogyókat megfelezzük, kimagozzuk, bő vízben megmossuk. Fazékba töltjük, felöntjük némi hideg vízzel vagy száraz fehérborral. 3-4 napig, míg meg nem puhul, száraz, hűvös helyen tartjuk, gyakran kevergetjük. Ezután áttörjük (a fémszűrőt lehetőleg kerüljük). Minden kiló velőhöz 1 kg cukorból szirupot készítünk, ezt a forrásban lévő szirupot összekeverjük a csipkebogyóval. Azonnal kis lekvárosüvegekbe tesszük, és ujjnyi rummal vagy borpárlattal csordultig töltjük, pergamennel vagy celofánnal lezárjuk, hidegen tároljuk. Vitaminforrásként, erősítőszer gyanánt fogyasztjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése